Motivácia pre cvičenie na bežiacom páse

Motivácia pre cvičenie na bežiacom páse, rotopede alebo orbitreku

Zvažujete kúpu bežeckého pásu, rotopedu alebo eliptického trenažéra? Kúpa prístroja je prvým a zároveň tým jednoduchším krokom ku krajšej postave a lepšiemu zdraviu. Nájsť motiváciu na každodenné cvičenie je už o niečo náročnejšie. Ako sa motivovať, aby ste napredovali a dostavili sa očakávané výsledky?

Prvý krok - zistite, čo vás baví

V ponuke sa nájde veľa rôznych prístrojov na cvičenie v rôznych cenových hladinách, takže si dokáže vybrať každý. Vybrať by ste si mali podľa toho, čo vás najviac baví. Ak radi behávate, zaobstarajte si bežiaci pás, s ktorým prečkáte zimu. Tí, čo by radšej šliapli do pedálov ocenia rotoped alebo stacionárny bicykel. Rozhýbať celé telo dokáže aj eliptický trenažér, resp. orbitrek. Pokiaľ sa neviete rozhodnúť, v športových obchodoch bývajú vystavené kusy, ktoré si môžete otestovať. Keď už si prístroj doveziete domov, budete sa musieť zo začiatku do cvičenia trošku "nútiť" ale časom si na pohyb zvyknete a stane sa nevyhnutnou súčasťou každého dňa.

Druhý krok - žiaden stereotyp, iba radosť z pohybu

Stereotyp zabíja motiváciu, nadšenie a radosť z cvičenia. Pokiaľ budete každý deň trénovať rovnako, skôr alebo neskôr sa dostaví nuda a strata motivácie. Také niečo by ste rozhodne nemali dopustiť! Rotopedy a trenažéry sú vybavené niekoľkými tréningovými programami, ktoré by ste mali striedať. Okrem toho, že vás tréning nebude nudiť, budete dosahovať aj lepšie výsledky. Vďaka tomu aj zistíte, ktorý program je pre vás najpríjemnejší a najviac vám vyhovuje. V prípade pekného počasia neváhajte vyraziť do prírody na bicykli, alebo si zabehajte vonku. Pomôcť môže aj hudba, ktorá vás "nakopne" a motivuje k lepším výkonom.

Tretí krok - vizualizácia

Vizualizácia vašich cieľov je skutočne silná zbraň. Predstavte si, že máte krásnu štíhlu postavu, ktorú vám každý závidí a bežte si za tým. Chcete lepšiu kondíciu, zmeniť svoje myslenie alebo sa odregovať? Tak si už teraz začnite predstavovať, aké to bude, keď to všetko dosiahnete. Už len tá predstava bude pre vás silnou motiváciou, samozrejme ak to naozaj chcete. Zabudnite na výhovorky, nečakajte kým bude krajšie počasie alebo budete mať viac času. Jednoducho choďte do toho!

Štvrtý krok - využite rady a skúsenosti iných

Aby ste sa vyhli najčastejším chybám a rýchlejšie napredovali, využite skúsenosti iných športovcov. Sledujte blogy, fóra a diskusie na webe, pretože je to skvelý spôsob, ako sa zlepšovať, nerobiť zbytočné chyby a vyhnúť sa zraneniam spôsobených nesprávnou technikou. Pri troche snahy určite objavíte aj recenzie rôznych modelov trenažérov, bežeckých pásov a rotopedov, čo vám môže pomôcť pri výbere toho správneho prístroja pre vás. 

Piaty krok - odmena za vytrvalosť

Disciplína je pre dosahovanie výsledkov dôležitá, ale potrebná je aj malá odmena za dosiahnutý úspech. A teraz nehovoríme o tom, že by ste mali zjesť celú tabuľku čokolády. Urobte si radosť novým tričkom na cvičenie, alebo si doprajte uvoľňujúcu masáž či wellness. 

Šiesty krok - hovorte samy so sebou

Neustále si opakujte motivačné vety ako "Nesmiem sa vzdať, pretože nakoniec to bude stáť za to!" alebo "Kto bojuje a nevzdáva sa, ten nakoniec víťazí!". Odhodlanie je mimoriadne dôležité, koniec koncov robíte to pre seba, pre svoje zdravie, telo a lepší pocit. Vďaka pravidelnému cvičeniu sa budete cítiť lepšie po fyzickej aj psychickej stránke, dokonca môžete odstrániť niektoré zdravotné problémy spojené s nadváhou a nedostatkom pohybu.

Pravidelný tréning je skutočný liek proti stresu a každodenným starostiam. Určite sa ale neporovnávajte s ostatnými, každý človek je iný a veľa závisí od zdravotného stavu a možností. To, že je niekto lepší ako vy vás nesmie odradiť, ale skôr motivovať.