Pripravte sa na leto so záhradným bazénom

Chcete si tento rok užiť teplé počasie na maximum? Zaobstarajte si bazén, v ktorom sa schladíte a zároveň si dobre oddýchnete. Ak nechcete investovať do kopaného, alebo naň nemáte miesto, stavte na nadzemný. Ten vám zaručí rovnaké množstvo zábavy a poteší oveľa jednoduchšou starostlivosťou. Ako si ho však vybrať? Inšpirujte sa našimi tipmi.

zena-na-nafukovacke-v-zahradnom-bazene-tufi

Typ bazéna

Nadzemné záhradné bazény dnes nájdete hneď v niekoľkých prevedeniach. Populárne sú predovšetkým tieto tri:

Záhradné bazény s rámovou konštrukciou

Záhradné bazény s rámovou konštrukciou patria medzi veľmi obľúbené. Charakteristické sú jednoduchou montážou a tým, že majú rôzne tvary. Zaobstarať si môžete okrúhle, oválne aj obdĺžnikové modely.

Základ tohto typu bazéna tvorí plastová alebo kovová konštrukcia, ktorá je odolná voči viacerým externým faktorom (chlór, voda, vlhkosť, UV žiarenie). Okrem toho je dostatočne pevná, aby držala tvar bazéna, a to aj vtedy, keď je plný ľudí.

Plastovú alebo kovovú konštrukciu dopĺňa stena bazéna. Tá je zvyčajne vyrobená z niekoľkovrstvového PVC.

Nafukovacie záhradné bazény

Ak si nechcete robiť starosti s montážou rámovej konštrukcie, siahnite po nafukovacích bazénoch. Tie sú charakteristické výhodnou cenou, kompaktnými rozmermi a tým, že ich nájdete v mnohých veľkostiach a tvaroch.

Menšou nevýhodou nafukovacích bazénov je to, že nie sú tak odolné ako kúsky s kovovou či plastovou konštrukciou. Nehovoriac o tom, že bývajú menšie. Nie sú preto ideálne pre mnohopočetné rodiny.

Detské bazény

Samostatnou kategóriou sú detské bazény, ktorých súčasťou býva zábavné príslušenstvo, ako sú trampolíny, šmýkačky alebo preliezačky. Ich výhodou je to, že nie sú príliš hlboké a disponujú rôznymi bezpečnostnými prvkami.

Objem

Objem záhradného bazéna by ste mali vyberať na základe veľkosti vašej záhrady a počtu členov rodiny. Platí, že do veľkej záhrady môžete pokojne zvoliť prevedenia, ktoré majú objem cez 50-tisíc litrov a ich dĺžka dosahuje takmer 10 metrov.

Na druhej strane domácnosti s menšou záhradou by mali porozmýšľať nad niečím kompaktnejším. Vhodný je bazén s objemom do 10-tisíc litrov, ktorý nezaberie veľa miesta, no pritom zaručí perfektnú zábavu pre dospelých aj deti.

Tvar

Nadzemné bazény môžu mať viacero tvarov. K tým, s ktorými sa na trhu stretnete najčastejšie, patria:

  • kruh,
  • obdĺžnik,
  • ovál.

Výber tvaru by sa mal odvíjať od toho, čo v bazéne chcete robiť najčastejšie. Ak plávať, stavte na obdĺžnik alebo ovál. V prípade, že sa chcete len schladiť alebo zabaviť, vhodný bude aj kruh.

Filtrácia

Filtrácia je bežným príslušenstvom väčšiny nadzemných bazénov. K najčastejšie využívaným patria aktuálne dve, ktorými sú:

  • Kartušová filtrácia – je lacná a nemá príliš vysoké nároky na prevádzku. Jediné, čo od vás bude vyžadovať, je pravidelná výmena kartušovej vložky. Bez nej by totižto nečistila vodu. Mínusom kartušovej filtrácie je len to, že je určená pre menšie bazény do 8 m³.
  • Piesková filtrácia – v porovnaní s kartušovou je drahšia, no poskytuje vyšší výkon. Vhodná je tak aj pre väčšie bazény. Známa je tým, že vodu filtruje cez kremičitú náplň, ktorú je potrebné vymeniť raz za dva roky.

Myslite aj na príslušenstvo

K záhradnému bazénu si nezabudnite dokúpiť aj kvalitné príslušenstvo. Chýbať by vám nemali:

 

  • Pomôcky na čistenie bazéna – do tejto kategórie spadajú hladinové sieťky, dávkovače, bazénové vysávače, kefky a všetky ostatné výrobky, ktoré sa starajú o to, aby bola voda krásne priezračná.

 

  • Nafukovačky – sú výborné na oddych a opaľovanie. K dispozícii sú ako tie najjednoduchšie modely, tak aj nafukovacie kreslá, ostrovy či kolesá.

Rukávniky – zídu sa tým najmenším členom rodiny, ktorí sa učia plávať. Majú hravé dizajny a rôzne veľkosti.