Záhradné hojdačky do záhrady: Aký typ je pre vás vhodný?

Zariaďujete si záhradu a premýšľate, aký nábytok do nej zvoliť? Okrem stoličiek, stola a praktických doplnkov nezabúdajte ani na záhradné hojdačky. Tie poskytnú dodatočné miesto na sedenie a pomôžu vám vytvoriť si vonku príjemnú relaxačnú oázu. Aký typ hojdačky je však pre vás ten najlepší?

biela-hojdacia-siet-tufi

Rodinná záhradná hojdačka

Rodinná záhradná hojdačka je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Väčšina modelov má striešku a mäkké vankúše zaručujúce vysokú úroveň komfortu. Počet miest na sedenie sa odvíja od zvoleného výrobku. Zvyčajne sa však stretnete s dvomi až štyrmi.

Tým, že rodinné hojdačky poskytujú sedenie viacerým ľuďom, majú pevnú konštrukciu, ktorá odolá aj vyššiemu zaťaženiu. Zároveň bývajú vyrobené z materiálov, ktorým nerobia problémy externé faktory ako UV žiarenie, vlhkosť či výkyvy teplôt, a nechýba im ani štýlový dizajn.

Na trhu sú dnes rôzne prevedenia rodinných hojdačiek. Minimalistické a jednoduchšie kúsky sa zmestia aj na menšie terasy. Tie masívnejšie si zas nájdu miesto vo väčšej záhrade.

Rozkladacie záhradné hojdačky

Na prvý pohľad vyzerajú ako klasické rodinné hojdačky s tým rozdielom, že operadlo môžete sklopiť a vytvoriť si tak plochu na ležanie. Ich cena je spravidla o niečo vyššia, no ak túžite po dobrom oddychu v záhrade, rozhodne by vás nemala odradiť od nákupu.

Niektoré rozkladacie záhradné hojdačky majú aj praktické doplnkové príslušenstvo, ako sú napríklad mäkké vankúše, strieška alebo moskytiéra. Tá vás ochráni predovšetkým pred komármi, včelami a ďalším hmyzom.

 

Závesné kreslo

Závesné kreslá, niekedy označované aj ako závesné hojdačky, sú štýlové a vysoko praktické. V porovnaní so záhradnou hojdačkou sú kompaktnejšie, takže sa zmestia aj na terasu alebo balkón. Mnohé modely poskytujú jedno miesto na sedenie, no stretnete sa aj s masívnejšími prevedeniami, do ktorých sa môžu usadiť dve osoby naraz.

V súčasnosti sa predávajú dva typy závesných kresiel, ktorými sú:

  • Závesné kreslá bez stojana – to, kam ich zavesíte, sa odvíja čisto od vašich preferencií. Uchytiť ich môžete napríklad o strop záhradného altánku.
  • Závesné kreslá so stojanom – nevyžadujú si žiadnu komplikovanú montáž. Po kúpe ich zavesíte na stojan, ktorý k nim dostanete, a postavíte ich do priestoru.

Závesné kreslá majú mäkké podušky a vankúše, ktoré môžete doplniť ďalšími záhradnými doplnkami. Skvelé sú napríklad deky alebo prehozy, ktoré sa vám zídu počas chladnejších letných večerov. Prípadne pouvažujte nad slnečníkom, ktorý vás ochráni pred silným slnečným žiarením. 

Hojdacia sieť

Hojdaciu sieť si zamilujú dospelí aj deti. Moderné prevedenia disponujú stojanom, takže nemusíte riešiť, o čo ich zavesíte. Ich plusom je tiež to, že sú veľmi komfortné a môžete si v nich zdriemnuť.

Ak by vás hojdacia sieť nezaujala, popremýšľajte nad brazílskym závesným kreslom. To kombinuje vlastnosti bežnej siete a závesnej hojdačky. Charakteristické je nadčasovým dizajnom a tým, že má mäkký vankúš a podušku. Môžete si byť tak istí, že keď si doň raz sadnete, len tak ho neopustíte.

 

Detské hojdačky

Pri zariaďovaní záhrady nezabúdajte ani na najmenších členov rodiny, ktorých potešíte peknými detskými hojdačkami. Tie sú určené najmä na zábavu a hru, nie na oddych. Nebývajú preto tak komfortné ako hojdacie siete alebo závesné kreslá.

Pri výbere detskej hojdačky sledujte materiál, z ktorého je vyrobená. Ten by mal byť pevný a odolný voči rôznym externým faktorom. Vhodný je napríklad kov alebo tvrdený plast. Zvoliť môžete aj drevo, no myslite na to, že ak chcete, aby vydržalo niekoľko rokov, musíte sa oň správne starať.