Čistiace pomôcky pre domácich miláčikov: Ktoré by vám nemali chýbať?

Súčasťou starostlivosti o domácich miláčikov je viacero úkonov vrátane kúpania, česania či strihania pazúrov. Aby ste tak však mohli robiť, budete potrebovať kvalitné príslušenstvo a čistiace pomôcky, ktoré vám s tým pomôžu. Čo všetko by vám doma nemalo chýbať?

tufi_cistenie_srsti_domacich_milacikov

Kefa na srsť

Správne zvolená kefa dokáže srsť psa či mačky dobre prečesať a zbaviť ju nielen odumretých chlpov, ale taktiež nečistôt a baktérií. Tie by sa mohli neskôr rozšíriť a spôsobiť rôzne zbytočné problémy.

Typ kefy alebo hrebeňa závisí hlavne od srsti a toho, na čo všetko ju budete potrebovať. Napríklad, drôtená kefa srsť prečeše a uhladí, pričom prevedenie s guľôčkami je šetrné a poskytne aj masáž.

Samostatnou kategóriou sú vyčesávacie rukavice, ktoré si zamilujú mnohé psy aj mačky. Majú totižto veľmi šetrné hroty, takže zabraňujú tomu, že by pri ich používaní zviera cítilo diskomfort. Plus, vášmu domácemu miláčikovi bude celý proces česania pripomínať hladkanie. Bude tak pokojný a na jednom mieste vydrží oveľa dlhšie.

 

Kozmetické produkty

V súčasnosti je k dispozícii nespočetne veľa kozmetických produktov. K tým základným, ktoré by vám nemali chýbať, patria:

  • Šampóny – hĺbkovo čistia srsť a pokožku zvieraťa. Niektoré môžu okrem toho slúžiť aj ako repelent alebo ochrana proti parazitom.
  • Produkty na čistenie uší – efektívne čistia uši zvieraťa a zabraňujú tomu, aby sa v nich nahromadili nečistoty, kvôli ktorým by sa mohli zapáliť a svrbieť.
  • Produkty proti parazitom a hmyzu – určené sú hlavne pre psov. Pôsobia preventívne proti blchám, kliešťom, plošticiam, osám, komárom a roztočom.

Okrem základnej kozmetiky nájdete na trhu aj ďalšie praktické produkty, ktoré by sa vám mohli zísť. Sú to napríklad kondicionéry, zubné pasty či oleje.

Kliešte a nožnice na pazúry

Pravidelné strihanie pazúrov je dôležité hneď z niekoľkých dôvodov. Tým prvým je zdravie domáceho miláčika. Prerastené pazúry spôsobujú, že zviera krčí labky, pretože kvôli nim nemôže správne chodiť. To vo výsledku vedie k degenerácii kĺbov či poškodeniu kostí.

Ďalším dôvodom je bezpečnosť. Príliš dlhé pazúry sa môžu pri chodení alebo behaní zlomiť a zvieraťu zapríčiniť veľké množstvo bolesti.

Namiesto toho, aby ste zviera vystavovali rizikám spojeným s dlhými pazúrmi, zaobstarajte si kliešte alebo nožnice a pravidelne mu ich podstrihujte. Prvé strihanie síce bude boj, no netreba sa ničoho báť. Váš domáci miláčik si na celý proces veľmi rýchlo zvykne.

Hygienické podložky

Medzi čistiace pomôcky určené pre domácich miláčikov spadajú aj hygienické podložky. Tie chránia podlahu napríklad pred močom alebo výkalmi. Ide tak o výbornú voľbu najmä do domácností so šteňatami, ktoré sa ešte len učia, ako sa v prípade potreby vypýtať von.

Pri výbere hygienických podložiek sa uistite, že sú vodeodolné a dostatočne veľké pre vášho psa alebo mačku.

 

Rohožky pred podstielku

Rohožky pred podstielku zachytávajú zvyšky podstielky z mačacích labiek. Zabraňujú tak ich rozširovaniu po domácnosti. Aj v tomto prípade platí, že je ideálne, ak je rohožka vodeodolná, aby dokázala poskytnúť tú najlepšiu ochranu pred rôznymi tekutinami.

Ďalšie praktické príslušenstvo

Majitelia domácich miláčikov si môžu zaobstarať aj veľa iných doplnkov a praktických pomocníkov. K nim sa radia napríklad podstielky pre mačky, vrecúška na zvieracie výkaly alebo valčeky na čistenie chlpov z nábytku a oblečenia.

Príslušenstvo vyberajte vždy podľa plemena psa alebo mačky. Takýmto spôsobom si zaistíte, že kefa, šampón, kondicionér alebo čokoľvek iné bude správne fungovať a poskytne vám všetky potrebné vlastnosti.