Vôdzky pre psov: Podľa akých parametrov ich vyberať?

Vôdzka je základným príslušenstvom, ktoré by nemalo chýbať žiadnemu psíčkarovi. Efektívna je ako na prechádzky, tak aj pri učení psa novým povelom. Potrebujete si nejakú zaobstarať, no neviete si zo širokej ponuky vybrať? V tom prípade čítajte ďalej a inšpirujte sa našimi tipmi.

tufi_vodzky_pre_psikov

Typ vôdzok

Vôdzky sa delia do niekoľkých základných kategórií. Tými sú:

Klasické vôdzky

Najbežnejší typ, ktorý nájdete na trhu. Spravidla sa vyrába z kombinácie nylonu a kože. Na jednej strane sa nachádza karabína, ktorú pripevníte k obojku, pričom druhá strana môže, no nemusí byť špeciálne upravená, aby sa vám pri prechádzke so psom dobre držala.

Klasická vôdzka je vhodná predovšetkým pre mladšie a veľmi aktívne psy, ktoré chcete mať pod kontrolou.

Prepínacie vôdzky

V mnohom pripomínajú klasické vôdzky s tým rozdielom, že sú dlhšie a po celej svojej dĺžke majú viacero karabín. Viete si ich tak upraviť presne podľa svojich potrieb.

Prepínacie vôdzky sú ideálne pre všetkých psov, pretože sa im vedia skvelo prispôsobiť. Pokojne ich môžete kúpiť nielen staršiemu a pokojnejšiemu, ale aj mladšiemu a aktívnejšiemu plemenu.

Samonavíjacie vôdzky

Samonavíjacie vôdzky patria medzi veľmi obľúbené. Disponujú plastovým krytom, za ktorý sa dobre držia. Nehovoriac o tom, že vodítko nikde nezavadzia, pretože nepotrebná časť lanka sa navinie na kotúč.

Menšou nevýhodou tohto typu vodítka je to, že nie je skladné, takže ho len tak neschováte do vrecka. Plus, nie je určené pre väčšie a aktívne psy.

 

Dvojvodítka

Skvelé riešenie pre každého, kto má doma dvoch psov. Vodítko je v určitej časti rozdelené a disponuje dvoma karabínami, ktoré jednoducho pripnete na obojky alebo postroje.

Veľkým benefitom dvojvodítka je hlavne to, že pri venčení dvoch psov sa nemusíte trápiť dvoma vôdzkami, ktoré by sa vám mohli zamotať.

Stopovacie vôdzky

Ide o dlhé vôdzky, ktoré majú aj cez 20 metrov. Výborné sú preto na učenie rôznych povelov, pričom psom poskytujú veľkú mieru voľnosti. Na druhej strane, nie sú vhodné na bežné venčenie alebo prechádzky v meste, pretože by vám mohli zavadzať a motať sa pod nohy.

Výstavné vôdzky

Výstavné vôdzky slúžia na výstavy psov. Charakteristické sú tým, že sú tenké a krátke. Ich úlohou je pomôcť psovi udržať správny postoj. Na trhu ich nájdete vo viacerých farebných prevedeniach aj veľkostiach, takže si určite prídete na svoje.

Výstavné vôdzky sú špeciálnym typom vôdzok, ktorý nie je určený na bežné venčenie.

Materiál vôdzky

Vodítka bývajú vyrobené spravidla z týchto troch materiálov:

  • Nylon – jeden z najpopulárnejších a najrozšírenejších materiálov. Medzi jeho silné stránky patrí odolnosť a pevnosť, vďaka čomu vodítkam nevadí voda, vlhkosť ani nižšia teplota. Na druhej strane, jeho nevýhodou je to, že sa môže po čase rozstrapkať.
  • Koža – pevný a odolný materiál, z ktorého sa vyrábajú elegantné a štýlové vodítka. Jeho mínusom je len to, že nie je odolný voči hryzeniu.
  • Reťaz – využíva sa menej, no je praktická najmä v prípade, že pes vodítko neustále hryzie. Pred jej kúpou nezabúdajte na to, že je ťažšia. Vyberajte ju preto s ohľadom na hmotnosť domáceho miláčika.

 

Typ karabín

Vodítka majú zvyčajne jeden z dvoch základných typov karabín, ktorými sú:

  • Bolt snap clip – ide o karabínu, ktorá sa otvára smerom dole. Je spoľahlivá, no po čase sa môže oslabiť. Preto nie je ideálna pre príliš aktívnych a mladých psov.
  • Trigger snap clip – predstavuje karabínu, ktorá sa otvára smerom dovnútra, pričom mnohokrát býva masívnejšia, čo zaručuje, že sa neoslabí tak rýchlo ako bolt snap clip. Pokojne ju tak môžete zaobstarať aj aktívnemu alebo väčšiemu psovi, ktorý má veľa sily.