Hračky pre domácich miláčikov: Ktoré sú tie najlepšie?

Chceli by ste potešiť svojho štvornohého kamaráta, no neviete ako? Vyberte mu hračku, ktorá ho zabaví na dlhé hodiny. Dnes na trhu nájdete desiatky možností, od farebných lôpt až po pevné povrazy. Ak premýšľate, ktorú z nich zvoliť, inšpirujte sa našimi tipmi.

tufi_blog_hracky_pre_psov

Hračky pre psov

Hračky pre domácich miláčikov môžeme deliť do dvoch základných kategórií, a to na tie, ktoré sú určené pre psov a tie, ktoré sú vhodné pre mačky. Nášho sprievodcu začneme výrobkami pre psov, medzi ktoré patria:

Farebné lopty

Základný typ hračky, ktorý si zamilujú všetky psy. Vyberať by ste ich mali hlavne podľa veľkosti plemena. Tým menším, ako je napríklad jorkšír alebo čivava, zaobstarajte malé a kompaktné loptičky. Naopak pri väčších plemenách ako je doga alebo vlkodav stavte na niečo väčšie a pevnejšie, čo po prvom hraní nezničia.

Lopta môže mať aj špeciálny otvor, do ktorého vložíte maškrtu. Pes bude mať oveľa väčšiu motiváciu bežať za ňou. Nehovoriac o tom, že takáto hračka dokáže podporiť aj jeho inteligenciu. Zviera totižto bude musieť premýšľať, ako z nej dostať jedlo von.

 

Gumové hračky

Do tejto kategórie spadajú hračky mnohých tvarov a veľkostí, ktoré po stlačení alebo zahryznutí vydávajú nejaké zvuky. Zviera sa tak pri hraní dobre zabaví a zároveň sa aj niečo nové naučí.

Pri výbere gumovej hračky dbajte hlavne na kvalitu prevedenia. Niektoré lacnejšie výrobky nemusia byť dostatočne odolné, kvôli čomu ich pes veľmi rýchlo zničí.

Povrazy

Povrazy sú výborné najmä na preťahovanie so psom, no taktiež na aportovanie a hádzanie. Zvieraťu dokážu pri pravidelnom používaní podporiť zdravie chrupu. Aj v tomto prípade však platí, že je kľúčové zvoliť odolný kúsok, ktorý pes len tak nezničí.

Povrazy môžu byť doplnené o rôzne druhy príslušenstva, ako je napríklad lopta vyrobená z pevnej gumy.

Hračky určené pre rozvoj psa

Ide o špeciálne hračky pre domácich miláčikov, ktorých úlohou je podporiť inteligenciu zvieraťa, jeho fyzickú zdatnosť a jemnú motoriku. Niektoré z nich tiež trénujú pamäť a zlepšujú trpezlivosť.

Hranie s týmito hračkami je spočiatku o niečo komplikovanejšie. Psovi ich musíte postupne vysvetliť. Zbytočne na neho však netlačte a po každom úspechu ho nezabudnite odmeniť.

Hračky pre mačky

Rovnako ako psy, aj mačky sa milujú hrať. K hračkám, ktoré obľubujú najviac, patria:

Plyšové hračky

Mačky nie sú tak aktívne ako psy. Namiesto behania za loptou sa radšej túlia a oddychujú. Ideálne je preto vybrať im mäkkú plyšovú hračku, na ktorú si budú môcť ľahnúť. Dávajte si ale pozor, aby hračka neobsahovala žiadne malé časti, ktoré by zviera mohlo prehltnúť.

Udica

Udice, na ktoré sú zavesené menšie hračky, sú stávkou na istotu. Mačky ich majú rady a vedia sa vďaka nim dobre zabaviť. Niektoré prevedenia dovoľujú vymieňať prívesky, resp. návnadu a pomáhajú vám pútať pozornosť zvieraťa rôznymi spôsobmi.

 

Hračky na upevnenie na škrabadlo

Zaobstarali ste svojej mačke škrabadlo? Doplňte ho rôznymi hračkami. Tie naň stačí len zavesiť a sledovať, ako sa s nimi bude váš domáci miláčik zabávať.

Tento typ hračiek funguje veľmi podobne ako udica s tým rozdielom, že ho nemusíte držať. Zviera sa tak vie hrať aj bez vašej prítomnosti.

Interaktívne hračky

Interaktívne hračky pomáhajú vybiť prebytočnú energiu a minimalizovať stres. Znižujú tak riziko toho, že by sa zviera nudilo a zničilo by kvôli tomu nábytok alebo iné zariadenie v interiéri.

Interaktívne hračky majú viaceré podoby. Populárne sú napríklad veže s guľôčkami, guľôčkové dráhy, loptičky s motorom alebo labyrinty určené nielen na hranie, ale aj na kŕmenie.